✎ follower

Susah Senang Sama Sama

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickersborder="0" height="80" src="img src="http://davf.daisypath.com/pywip8.png" width="450" / />

Thursday, December 29

Tutorial 9 - Tukar font kesukaan di ENTRY blog

Hyte !
Selalu FONT entry blog semua kena ambil di template je kan.
Tapi sekarang ni kita dah boleh gantikan font yang kita suka walaupun font tu takde dalam template.
Menarik tak ?

Nak cuba ?

Jom !

Dashboard > Design > Edit HTML

1- Cari code dibawah ni. (ctrl F untuk mudahkan pencarian )

<head>

2- Copy code ni dan pastekan DIBAWAH <head> . ' Tahoma ' boleh tukar pada font yang korang suka =) .

<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Tahoma' rel='stylesheet' type='text/css'/>

3- Eh belum siap lagi tau  !  Sekarang cari code dibawah ni pulak. (ctrl F untuk mudahkan pencarian ).

.post-body

4-  Copy code dibawah ni dan pastekan DIBAWAH  ' post-body '. ' Tahoma ' boleh tukar pada font yang korang suka tadi. PASTIKAN font yang korang nak tu sama dengan font yang mula-mula tadi. ' 22 ' tu boleh tukar pada size font yang korang suka.

{ font-family: 'Tahoma', arial, serif; font-size:22px;}

5- Dah siap !  Preview dulu baru save okay. =)





dah baca??? Tinggalkanlah comment. Tengkayu =)

Comments
14 Comments

14 comments:

  1. thanks akak..sangat membantu saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome awk =) Lepas ley try tutorial yg len hehehe

      Delete
  2. Alhamdulillah menjadi sys! thank you ^^

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. tulisan yg awak nak tu sama tak dengan bawah ????

      Delete
  4. say thanks.. saya mencari di google lalu terjumpa blog ni. hebat seonya.

    ReplyDelete
  5. tak dapat nak tukar la.... sy cari design di dashboard, xde pula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa tak dapat ?????? design dashboard ??? =)

      Delete
  6. x jadilah. nape ek? susah gak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala npe x jadi ??? De benda yang confuse ke ??? =)

      Delete
  7. Replies
    1. Welcome c(: Dah lama tak on, baru nak balas hari ni hehe

      Delete